Nederlanders voor rechter wegens stamceltherapie

Twee Nederlandse artsen stonden dinsdag voor de rechter in Antwerpen omdat zij illegale stamceltherapie zouden hebben uitgevoerd in de privépraktijk van een huisarts in Berchem. Patiënten met bijvoorbeeld MS betaalden 12.000 euro per behandeling, terwijl de therapie volgens het Openbaar ministerie nog experimenteel is.

De zaak kwam begin 2007 aan het licht na een reportage van de Britse omroep BBC. De gepensioneerde neuroloog Ari A. (62) uit Weert voerde de therapie uit in opdracht van Robert T. (54), arts en medisch directeur van het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam.

De artsen waren naar België uitgeweken, nadat ze in Nederland en Groot-Brittannië tot stoppen waren gedwongen. Ze vonden huisarts Rudi Proesmans bereid een deel van zijn privépraktijk ter beschikking te stellen. Hij ontving voor drie maanden 20.000 euro.

Het therapeutisch gebruik van stamcellen mag in België uitsluitend in erkende ziekenhuizen en na goedkeuring door een ethisch comité. De Nederlanders mochten volgens het OM niet eens geneeskunde beoefenen in België, wat door de verdediging werd betwist.

Het vonnis wordt op 17 februari verwacht.