Nederland overwoog militaire steun inval Irak

Het Nederlandse kabinet overwoog in 2003 om militaire steun te verlenen aan de Amerikaans/Britse inval in Irak. Het ging om een fregat van de marine. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hadden al een brief in voorbereiding om de Tweede Kamer te informeren over de militaire bijdrage.

Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van RTL Nieuws, zo maakte de redactie vanavond bekend. RTL heeft die gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

In december vorig jaar schreef het kabinet in antwoord op vragen uit de Eerste Kamer dat Nederland geen formeel verzoek van de Amerikanen had gekregen om een militaire bijdrage te leveren. Maar in een interne nota van Defensie in maart 2003 staat dat het oorspronkelijke verzoek van de VS om een militaire bijdrage is bijgevoegd als een bijlage.

Het kabinet heeft uiteindelijk alleen politieke steun verleend aan de invasie in Irak. In een later stadium, vanaf augustus 2003, werden Nederlandse troepen naar Irak gestuurd om te helpen bij de stabilisatie van het land.

D66-leider Alexander Pechtold is verbijsterd over de nieuwe stroom aan informatie over de oorlog in Irak. "Het wordt tijd dat Balkenende zijn strijd tegen de waarheid opgeeft en een onderzoek niet langer blokkeert." Vorige week vroeg de Kamer al een brief en een debat aan aan over Irak. Aanleiding was een ambtelijk advies dat destijds zou zijn achtergehouden voor de toenmalige minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken. Dat juridische stuk was kritisch over de legitimiteit van de oorlog in Irak.

Eerste Kamerlid Klaas de Vries (PvdA) noemde het nieuws schokkend. De Vries heeft telkens gepleit voor een onderzoek naar de manier waarop Nederland betrokken raakte bij de oorlog in Irak. Premier Jan Peter Balkenende wil nog niet reageren, aldus zijn woordvoerder vanavond.