Rel over prediker loopt af met met een sisser

Het bezoek van de Amerikaanse islamitische prediker sjeik Khalid Yasin heeft in het weekeinde gezorgd voor een rel. Die liep uiteindelijk met een sisser af nadat duidelijk werd dat er een vertaalfout was gemaakt in een krantenbericht. Daarin stond dat de Amerikaan vrijdag in Rotterdam had gezegd dat Geert Wilders gegeseld moest worden.

De PVV verklaarde naar aanleiding van dat bericht onder meer een debat te willen met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eberhard van der Laan (Integratie). Toen bleek dat er sprake was van een vertaalfout, had Tweede Kamerlid Sietse Fritsma daar geen behoefte meer aan. Yasin zelf liet zondag weten het te betreuren dat een vertaalfout, die het AD ook erkende, leidde tot een "sensationeel stuk".

De prediker zei vrijdag in de speech wel dat Wilders zich moet schamen voor zijn film Fitna en blij te zijn met het besluit om hem te vervolgen voor eerder gedane uitspraken over de islam. "Hij verdient een juridische tik op de vingers", zei hij. De toespraak is in het weekeinde op YouTube gezet. Zondag was Yasin opnieuw in Rotterdam, maar repte in zijn preek en de introductie van zichzelf met geen woord over Wilders.

De PVV, PvdA en het CDA hadden Hirsch Ballin eerder gevraagd of het mogelijk was Yasin de toegang tot Nederland te ontzeggen. Dat bleek niet het geval. Volgens de PVV is hij "een terrorist" en "een kwaadaardige man". De PvdA wilde toen weten of het klopt dat hij de radicale islam en onverdraagzaamheid tussen moslims en niet-moslims predikt. Ook het CDA was geschrokken van uitspraken van de prediker. Zo heeft de Amerikaanse regering volgens Yasin het aidsvirus ontwikkeld en de ziekte doelbewust in Afrika uitgezet.