Rutte roept om leiderschap Balkenende

VVD-leider Mark Rutte wil dat premier Jan Peter Balkenende het voortouw neemt om volledige vrijheid van meningsuiting in Nederland veilig te stellen. Wat Rutte betreft moet iedereen kunnen zeggen wat hij wil, zolang er niet aangezet wordt tot geweld tegen personen of hun bezittingen.

Andere mogelijke beperkingen van die vrijheid moeten verdwijnen. Als Balkenende niet het voortouw neemt, wil Rutte ze met een initiatiefwet afschaffen.

"Balkenende zou het als zijn taak moeten zien om te staan voor wat wezenlijk is voor Nederland”, aldus Rutte zondag in een interview met De Telegraaf. Directe aanleiding is het besluit van het gerechtshof Amsterdam dat het Openbaar Ministerie PVV-leider Geert Wilders moet vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Rutte is daar fel op tegen en wil voorkomen dat er nog eens zo’n zaak komt. "Wat iemand in de Kamer zegt, moet hij ook daarbuiten kunnen zeggen.”

Wilders liet zondag in een reactie weten dat hij denkt dat Rutte een slaatje wil slaan uit de gebeurtenissen van afgelopen week. "Het is totale hypocrisie van de VVD.” Volgens Wilders heeft de VVD dinsdag tegen een motie gestemd, waarmee de PVV beperkingen voor het kritiek leveren op godsdiensten, wilde opheffen.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) toonde zich in het tv-programma Buitenhof geschrokken door de opmerkingen van Rutte. Plasterk vindt "het niet kunnen" dat de wetgevende macht middenin een rechtsgang er "doorheen gaat fietsen". Volgens de bewindsman is terughoudendheid noodzakelijk. Hij wees erop dat de VVD zich niet eerder keerde tegen de huidige wetgeving en dat blijkbaar nu als het een ex-VVD’er betreft wel nodig vindt. "Heel eigenaardig", aldus Plasterk.