Joden en moslims samen bij Auschwitz-herdenking

Circa duizend personen zijn vanochtend in Amsterdam bij elkaar gekomen voor de jaarlijkse Auschwitz-herdenking. De aanwezigen herdenken de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 en staan stil bij de moord op miljoenen joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onder de aanwezigen zijn ook enkele moslims. Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van het Landelijk Beraad Marokkanen, de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken en het Amsterdamse jongerencentrum Argan. Zij hebben gehoor gegeven aan een oproep van minister Eberhard van der Laan van Integratie aan vooral Marokkaanse Nederlanders om de bijeenkomst te bezoeken. Hun deelname moet tot meer begrip tussen joden en moslims leiden.

De belangstellenden verzamelden zich in het stadhuis van de hoofdstad. Vervolgens begonnen ze aan een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Daar is om half twaalf een herdenkingsceremonie.

De herdenking is onder spanning komen te staan door de Israëlische inval in de Gazastrook. Tijdens demonstraties in Nederland riepen deelnemers antisemitische leuzen. Ook waren er gevallen van geweld tegen joodse personen en gebouwen. Onder de deelnemers zijn verder hoogwaardigheidsbekleders als de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS).

SP-Kamerlid Harry van Bommel is er niet bij. Hij besloot onlangs na overleg met het organiserende Nederlands Auschwitz Comité de herdenking te laten schieten. Hij deed dit omdat hij had meegelopen in een protestdemonstratie waarin onder meer 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' werd geroepen.

Het Auschwitz Comité herdenkt de misdaden van de nazi's al tientallen jaren op de zondag die het dichtst bij de datum van de bevrijding van het vernietigingskamp ligt. Tussen juli 1942 en september 1944 werden meer dan 107.000 joden gedeporteerd uit Nederland. Slechts 5200 van hen overleefden de concentratiekampen en keerden terug.

Joden en moslims samen bij Auschwitz-herdenking  (foto: ANP)