BBC weigert uitzending donorfilm Gaza

De Britse tv-omroep BBC krijgt heftige kritiek te verduren, omdat het weigert een donorfilmpje uit te zenden ten behoeve van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook dat drie weken lang werd gebombardeerd door Israël, waardoor 1300 mensen omkwamen. Tweeduizend mensen betoogden vandaag voor het hoofdkantoor van de omroep tegen het besluit, aldus de BBC vandaag.

De BBC is bang zijn onpartijdigheid te verliezen als het de film wel uitzendt, waarin kijkers worden opgeroepen geld te storten.

Hulporganisaties, waaronder Oxfam, benadrukken echter dat de hulp geen politiek karakter heeft en dat het alleen is bedoeld om de zwaar getroffen bevolking te helpen. Ook de regering van premier Gordon Brown en islamitische groeperingen uitten scherpe kritiek op de BBC.

De BBC is nu de enige tv-zender in Groot-Brittannië die de donorfilm niet uitzendt. Eerder had de BBC met andere zenders zoals ITV, Channel Four en Five afgesproken de film niet te vertonen. Maar die zijn overstag gegaan en zenden de film alsnog uit.