Chinezen in Nederland vieren Nieuwjaar

De viering van het Chinees Nieuwjaar vandaag in Den Haag was een korte reis door de Chinese tradities. Gelukskoekjes, drakendragers, beoefenaars van Tai Chi en dansende leeuwen passeerden de revue. Met veel kabaal, dat voor de Chinezen het verdrijven van het oude jaar symboliseert, werd het Jaar van de Os in het stadhuis ingeluid. Het jaar 4706 begint officieel maandag.

Na de openingsceremonie met de traditionele leeuwen- drakendans sprak burgemeester Jozias van Aartsen. Hij zei dat Den Haag blij is met de viering van het nationale evenement. "Wij zijn er trots op dat het hier wordt gevierd. Het past bij deze internationale stad." Volgens Van Aartsen is het niet alleen een feest voor de Chinese gemeenschap maar ook voor Den Haag. De variëteit in het toegestroomde publiek liet ook zien dat het nieuwjaarsfeest niet alleen op belangstelling van Chinezen kan rekenen. Ook waren er veel Nederlandse ouders met hun geadopteerde kindje uit China.

Minister Ronald Plasterk (Cultuur) refereerde aan zijn Chinese collega die ooit tegen hem zei dat cultuur bijdraagt aan de harmonie van de wereld. "Door de cultuur begrijpen we elkaar beter", aldus Plasterk. De Chinese ambassadeur Zhang Jun sprak over de steeds sterkere band tussen China en Nederland.

Na de ceremonie trok een optocht van draken en leeuwen over de rode loper naar het Haagse Chinatown, de buurt bij de Wagenstraat. Daar leek het dit jaar wat rustiger dan voorgaande jaren. Wellicht komt dat omdat het Chinees Nieuwjaar dit jaar voor het eerst een week lang wordt gevierd. Tot en met 31 januari zijn er in de Haagse binnenstad namelijk Chinese culturele activiteiten. Draken, leeuwen en vuurwerk, dat zaterdag ontbrak, sluiten de feestweek af.