Zware storm teistert Frankrijk en Spanje

Zware stormen veroorzaken zaterdag ernstige overlast in Frankrijk en Spanje. In Spanje kwamen al twee personen om het leven. In Frankrijk zitten circa een miljoen huishoudens zonder stroom.

Het vliegveld in de Franse havenstad Bordeaux is gesloten, het treinverkeer in de hele regio zuidwest-Frankrijk ernstig ontregeld en op de wegen deden zich veel ongevallen voor. De stroomstoring treft vooral inwoners van de Franse provincies Gironde en Landes.

De storm, met windsnelheden tot 147 kilometer per uur, houdt huis in negen departementen aan de Atlantische kust. In de Pyreneeën moesten skistations worden gesloten. De barre weersomstandigheden duren volgens het nationale weerbureau in Frankrijk waarschijnlijk nog tot en met maandag.

In Spanje zijn zaterdag vijf mensen omgekomen door zware windstormen. In de noordoostelijke plaats Sant Boi de Llobregat stierven drie jongeren doordat het dak van een sporthal instortte. Zeker vijftien mensen raakten gewond, meldde een woordvoerster van de regionale overheid.

Het gehele noorden van het land kampt met overlast, waar windsnelheden tot 170 kilometer per uur en golfhoogten van 14 meter werden geregistreerd. In Barcelona kwam een 52-jarige vrouw om het leven toen ze werd bedolven onder een omvallende muur. In de plaats Lugo in het noordwesten van Spanje viel een boom op een agent. Die bezweek later aan zijn verwondingen.