Fabeltjesland blijft dicht

Het kinderdagverblijf in Dendermonde waar vrijdag een dodelijke steekpartij plaatsvond, gaat voorgoed dicht. "We moeten ons eens goed bezinnen of een toekomstige confrontatie van de leidsters met de zaal nog wel zin heeft”, zei voorzitter Theo Janssens van de gemeentelijke dienst OCMW zaterdag in het VRT-nieuws.

Bij de crèche brengen mensen inmiddels vele knuffels, beren en andere tekens van medeleven. Vrijdagavond bezochten kroonprins Filip en zijn vrouw prinses Mathilde de hulpverleners bij het kinderdagverblijf.

Vele rouwende leggen bloemen neer. Ook tekenen veel mensen de rouwregisters in het stadhuis van Dendermonde en het oude gemeentehuis van deelgemeente Sint-Gillis. "Het is onbeschrijflijk. Er zijn geen woorden voor”, zeggen mensen die ouders van het vermoorde baby-jongetje kennen.

Nog aantal gewonden in ziekenhuis

Van de twaalf gewonde kinderen en leidsters in de crèche hebben er inmiddels vijf het ziekenhuis verlaten, zei de Dendermondse burgemeester Piet Buyse zaterdag. Drie kinderen en een leidster zijn nog opgenomen. Een kind ligt nog op de afdeling intensive care.

Het stadsbestuur houdt maandag een stille tocht, die ook langs het kinderdagverblijf voert. Morgenmiddag doen een jeugd- en sportclub dat al.

De vermoedelijke dader van de moorden in het Belgische kinderdagverblijf heeft bij urenlange ondervragingen tot dusver nog geen verklaring afgelegd over de feiten of motieven.

De 20-jarige man uit de regio-Dendermonde heeft zelfs nog geen bekentenis afgelegd, meldde justitie in Dendermonde vanmorgen. Justitie weersprak daarmee eerdere berichten uit de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Zonderlinge filmfreak

Buurtbewoners en oud-collega’s omschrijven de vermoedelijke dader van de steekpartij als een gesloten zonderling.

De 20-jarige Kim D. werkte tot enkele weken geleden in een groothandel voor winkelinrichting. Hij nam zelf ontslag, niemand weet waarom. Zijn collega’s vertelden omroep VRT dat hij een verstandige jongen is en een filmfreak.

Zijn interesse voor films verklaart volgens sommigen zijn geschminkte gezicht. Hij had zijn gezicht wit gemaakt en zijn ogen zwart. Daarmee leek hij op de figuur Joker uit de film Batman. The Joker is een psychopaat die al veel personen heeft vermoord, waaronder kinderen. Het filmpersonage en zijn vrouw hebben beide snijwonden.

Kim D. is werkloos en woont alleen in Sinaai, een deelgemeente van Sint-Niklaas, in een nieuwbouwappartement in een wijk met veel jonge gezinnen met kinderen. De buren buren reageerden geschokt dat de man zo dicht bij hen woonde, maar zijn opgelucht dat hij niet in de eigen buurt toesloeg.

Aanhouding

De man is aangehouden voor drievoudige moord en verschillende moordpogingen. Bij de steekpartij stierven twee baby’s van zes en negen maanden evenals een 54-jarige leidster, die al 35 jaar in de crèche werkte.

De verdachte verschijnt vermoedelijk dinsdag voor de raadkamer in Dendermonde, die zal beslissen of hij langer vast moet blijven zitten.