Stilzwijgend verlengen mag niet meer

Het kabinet bespreekt vandaag een wetsvoorstel waardoor lidmaatschappen en abonnementen binnenkort niet meer stilzwijgend verlengd kunnen worden. De wet is een initiatief van Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) en het is nu aan de ministers om hierop te reageren.

Het wetsvoorstel is onder andere belangrijk om consumenten bescherming te bieden tegen praktijken van onder meer sportscholen en tijdschriften. In veel gevallen waarschuwen deze bedrijven hun klanten niet op tijd dat de termijn waarvoor ze hebben betaald afgelopen is en dat de nieuwe termijn, waarvoor opnieuw betaald moet worden, ingaat. Wie niet uit zichzelf actie onderneemt om het lidmaatschap te beëindigen, zit voor een nieuwe periode aan de dienst of het product vast.

In het wetsvoorstel staat ook dat de opzegtermijn één maand moet zijn en dat de klant niet per se een aangetekende brief hoeft te schrijven om zo van een contract af te komen. Volgens Van Dam kan behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer binnen enkele weken na de bespreking in het kabinet plaatsvinden.

Met dank aan Reigndear voor de submit.