Daling diefstallen auto's stagneert

Het aantal diefstallen van personenauto's en zware bedrijfsauto's is in 2008 nog met 6 procent gedaald. De daling bij personenauto's zette rond 2000 in, door de samenwering tussen de overheid en het bedrijfsleven. Sindsdien is het aantal diefstallen met 55 procent afgenomen.

Er lijkt een eind gekomen aan de spectaculaire daling van de jaren daarvoor, concludeert de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vrijdag. De stichting meldt verder dat er het afgelopen jaar juist meer bromfietsen, motorfietsen en bestelauto's zijn ontvreemd. Het totaal aantal voertuigdiefstallen steeg in 2008 daarom met 5,8 procent in vergelijking met 2007.

De laatste jaren worden er relatief meer jonge auto's gestolen, door professionele criminelen, constateert de stichting verder. Hiervan worden er "vrij weinig" teruggevonden.

In de afgelopen jaren daalde ook de diefstal van lichte bedrijfsauto's met bijna de helft "Helaas werden er in 2008 weer 46 meer gestolen dan het jaar ervoor. De meeste lichte bedrijfsauto's zijn gestolen in de provincies Noord-Brabant en Limburg en in de politieregio's waar de vier grote steden liggen", laat de AVc weten. De landelijke toename wordt volgens de organisatie vooral veroorzaakt doordat in de Haagse regio ruim een derde meer werd ontvreemd dan twee jaar geleden.


  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP