Reacties op vervolging Wilders

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vandaag dat PVV-voorman Geert Wilders vervolgd moet worden voor uitspraken die hij deed de afgelopen jaren. Wilders reageerde zelf vol ongeloof, maar hij is positief over de uitkomst van de rechtszaak die het OM tegen hem zal aanspannen. Hij is er zelf van overtuigd dat zijn uitspraken binnen de grenzen van de wet zijn gebleven, waardoor vrijspraak de enige mogelijke uitkomst van de rechtszaak kan zijn.

De regeringspartijen reageren verschillend op de uitspraak van de rechtbank. Het CDA vindt dat het politieke debat hard gevoerd moet kunnen worden, maar dat er grenzen zijn. De ChristenUnie is verbaasd over de uitspraak van het hof en de PvdA vindt het een goede zaak dat rechters gaan oordelen. "Goed dat de rechtspraak in een debat dat alsmaar polariseert, zich nu gaat uitspreken."

Uiteraard heeft ook de oppositie een mening over het geheel. De VVD noemt de vervolging 'zorgelijk'. "Het is de taak van een volksvertegenwoordiger zijn mening te laten horen in de samenleving." De SP noemt 'de vervolging van een Kamerlid 'hoogst ernstig' en D66 wil zich niet met de rechtsgang bemoeien en onthoudt zich van commentaar. "Feit is wel dat ook politici zich aan de wet moeten houden. Ook wij moeten belasting betalen, ook wij krijgen een boete als we door rood rijden en ook wij moeten binnen de grenzen van de rechtsstaat blijven. Het oordeel daarover is aan de rechterlijke macht", aldus Alexander Pechtold.

Niet-politieke organisaties, zoals de Nederlandse Moslim Raad, verwelkomen de beslissing van het hof. Voorzitter Khairoun hoopt dat de uitspraak van het hof leidt tot jurisprudentie over hoe ver men kan gaan in uitspraken over bijvoorbeeld het geloof. De voorzitter van de antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur zegt: We zijn enorm blij. Dit geeft aan dat het Nederlandse recht ook geldt voor een miljoen moslims in Nederland, dat ook zij daardoor worden beschermd. Helaas durfde het OM deze politiek gevoelige beslissing niet te nemen. De rechter volgt de wet die in Nederland geldt."

Vanuit het buitenland zijn er inmiddels ook reacties gekomen. Voorman Filip Dewinter van Vlaams Belang is geschokt en verontwaardigd dat het OM Geert Wilders gaat vervolgen. "De procedure tegen Geert Wilders is een moordpoging op een democratische partij", zei Dewinter vandaag. "De Nederlandse overheid wil Wilders monddood maken. Wanneer het niet lukt om Wilders via de stembus terug te dringen, dan wordt onbeschaamd gekozen voor een juridische procedure."