Algemene Vergadering eist bestand Gaza

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisterenavond (plaatselijke tijd) een onmiddellijk en duurzaam bestand in de Gazastrook en een terugtrekking van de Israëlische troepen uit het Palestijnse gebied geëist. De resolutie werd aangenomen met een overweldigende meerderheid van de 192 lidstaten.

De Veiligheidsraad had vorige week ook al een staakt-het-vuren in de Gazastrook geëist. De gevechten en het bloedvergieten gingen desondanks door. Door het Israëlische offensief zijn sinds eind december al zeker 1192 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie 410 kinderen.

De Algemene Vergadering had zich twee dagen lang over de Gazacrisis gebogen; tijdens het debat hebben meer dan zeventig landen het woord gevoerd. Uiteindelijk stemden 142 landen voor en drie tegen; de andere landen onthielden zich van stemming of namen niet deel. De drie tegenstemmers waren Israël, VS en Nauru. Eerder had de voorzitter van de vergadering per abuis een hoger aantal tegenstemmers gemeld.

Ook vanochtend werden er opnieuw Israëlische luchtaanvallen gemeld vanuit de Gazastrook. Nieuwszender al-Jazeera repte over artilleriebeschietingen en explosies.

  (foto: ANP)