Oostenrijkse werkte 40 jaar als slavin

Oostenrijk is na de zaak van Natascha Kampusch en Josef Fritzl opnieuw opgeschrikt door een gruwelijk verhaal. Op een boerderij in de Alpen werd Martina Moik (55) de afgelopen veertig jaar vastgehouden en als slavin gebruikt. De vrouw werd geslagen en leefde jarenlang op brood, jam en water. De vrouw kan niet lezen en schrijven en heeft nog nooit van een mobiele telefoon gehoord. Ze wist niet eens waar ze vandaan kwam.

Moik had het tot de dood van de veeboer in 2004 niet heel slecht op de boerderij. Ze kreeg kleding van de man en mocht drie maal daags eten. Daarnaast mocht ze regelmatig televisie kijken. Toen de boer stierf moest zijn weduwe voor haar zorgen. "Ze gaf me vaak een pak slaag en trok me bij de haren. Ze nam mijn televisie zelfs weg", laat Martina Moik weten. "Haar man was best vriendelijk voor mij eigenlijk, maar ik kon niets goed doen bij haar."

Moik werd niet afgeschermd van de buitenwereld. Wie op de veeboerderij langs kwam kreeg te horen dat Moik geen familie had en op de boerderij als meid werkte. Ze kreeg in ruil voor haar diensten kost en inwoning en een maandloon van 1,20 euro. "Bezoekers zagen haar altijd aan het werk. Door haar leerachterstand was het moeilijk om met haar te communiceren. Daardoor had niemand haar gevangenschap opgemerkt", laat Helmut-Theobalt Müller, woordvoerder van de plaatselijke gemeenteraad, weten.

De slavernij kwam aan het licht toen een leverancier de vrouw zag. Ze was duidelijk ondervoed en hij was bezorgd om haar gezondheid. Deze bezorgdheid heeft hij aan de politie geuit, die Moik uiteindelijk bevrijd heeft.

Met dank aan zagevent voor de submit.