'Baby's krijgen eigen paspoort'

De nieuwe Europese regels, die voorschrijven dat het paspoort vanaf 28 juni aanstaande een vingerafdruk moet bevatten, zorgen ervoor dat iedereen, dus ook baby's en kleine kinderen, een eigen paspoort moeten hebben. Deze maatregel is bedacht om kindontvoering beter te kunnen bestrijden. Het CDA is niet te spreken over de kinderpaspoorten, omdat het gezinnen erg veel geld gaat kosten. De regeringspartij eist daarom maatregelen van het kabinet.

Nu is het nog zo geregeld dat een kind tot 16 jaar bij de ouders in het paspoort mag staan bijgeschreven. De kosten hiervoor bedragen € 8,50. "Een gezin met drie kinderen onder de zestien jaar, moet straks negen paspoorten extra aanschaffen, dat kost honderden euro's. Deze mensen moeten we tegemoet komen", zo zegt CDA-Kamerlid Knops. Een van de maatregelen die het kabinet volgens hem kan nemen, is het verlagen van de tarieven voor een kinderpaspoort.

Knops ziet nog meer problemen omtrent paspoorten voor de allerkleinsten. "Het wordt nog een heel gedoe om foto's te maken van die kleintjes die aan alle eisen voldoen. Bovendien zijn die foto's na twee jaar al verouderd", aldus de CDA'er. Vingerafdrukken hoeven kinderen pas vanaf 12 jaar af te staan.