'Twintigste kaper 9/11 gemarteld in GuantŠnamo'

De vermeende twintigste kaper bij de terreuraanslagen van 11 september 2001 is tijdens zijn gevangenschap op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay gemarteld. Daarom is hij niet vervolgd. Dat zegt een hoge medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie in de Amerikaanse krant Washington Post van vandaag.

Mohammed al-Qahtani zou onder meer langdurig zijn blootgesteld aan kou. Ook moest hij een beha dragen, werd hij uit zijn slaap gehouden, intimideerden de ondervragers hem met honden en werden zijn moeder en zus beledigd. Daardoor heeft zijn gezondheid ernstige schade opgelopen, aldus Susan Crawford, die namens het ministerie van Defensie toezicht houdt op het detentiekamp in Guantánamo.

"De technieken die de ondervragers gebruikten zijn toegestaan, maar ze deden het veel te agressief en ze gingen er te lang mee door", zei Crawford. Al-Qahtani is volgens Amerikaanse militaire aanklagers de zogeheten twintigste kaper van de terreuraanslagen van 11 september 2001.

De Saudiër zou hebben meegedaan aan de kaping van United Airlines vlucht 93, die neerstortte in Pennsylvania. Een maand voor de aanslagen bleek hij echter de VS niet in te komen.


Martelingen in Guantanamo bay  (foto: ANP)