Man reed bijna 200 meter over het ijs heen

De 69-jarige man uit Wassenaar die maandagavond met zijn auto door het ijs heen zakte in Zoetermeer, heeft een afstand van bijna tweehonderd meter afgelegd over het ijs voor hij een nat pak haalde. Toen het ijs het eindelijk begaf, was de man bijna terug bij de boothelling aan de Werflaan. Hier was hij ook het ijs opgereden op aanraden van zijn navigatiesysteem.

Tegenover het AD verklaart Jeroen Menzo dat de oom en tante van zijn vriendin de man rond half negen het ijs op zagen rijden. Ze volgden de man via de naastgelegen Fregatwerf om te kunnen helpen wanneer hij door het ijs zou zakken. Na ongeveer zeventig meter sloeg de man ineens rechtsaf op het ijs, tot grote verbazing van de familieleden. Na het keren van de auto begon de man aan de terugtocht. Met de boothelling in zicht zakte de man zo’n tien meter voor de wal alsnog door het ijs. Hij werd door de brandweer bevrijd en met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis overgebracht.

Henk Blankestein (54 jaar, buurtbewoner) zag de man ook op het ijs rijden. Zijn vermoeden is dat de bestuurder in meer dan één opzicht de weg even kwijt was: "Het moet normaal gesproken al op de helling zelf duidelijk zijn dat het hier niet om een straat gaat." Hij keek raar op toen hij rond half negen naar buiten keek: "Maar er reed op het ijs toch echt een auto voorbij."

Even later hoorde Blankestein een luid gekraak en zag dat de auto in tegengestelde richting door het ijs was gezakt. "Gelukkig voor de bestuurder is het daar al erg ondiep, zodat de auto niet helemaal onder water verdween. Als het ijs het eerder had begeven, had het er waarschijnlijk heel wat slechter voor hem uitgezien."

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.