Ov-chipkaart weer op agenda Kamer

De ov-chipkaart is weer onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. De verkeersspecialisten van de diverse fracties voelen vandaag in een hoorzitting vertegenwoordigers van openbaarvervoerbedrijven zoals de NS, en consumenten- en reizigersorganisaties aan de tand.

Directeur Pedro Peters van de Rotterdamse RET wordt verwacht. Over twee weken verdwijnt de strippenkaart als geldig vervoersbewijs uit de Rotterdamse metro. Reizigers zullen met ingang van 29 januari alleen nog met de ov-chipkaart kunnen reizen. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer), die daarover gaat en zich gesteund wist door een Kamermeerderheid, gaf eind oktober daar toestemming voor.

Gisteren bleek echter dat vorig jaar ruim 200.000 reizigers in Rotterdam vergaten uit te checken bij hun rit met de kaart. Hierdoor betaalden zij teveel voor hun reis. GroenLinks in de Maasstad wil hierover een spoeddebat in de gemeenteraad, en zint op nieuw uitstel van de afschaffing van de strippenkaart.

In de Tweede Kamer is voor zo'n besluit weinig animo. Regeringsfractie CDA en oppositiepartij VVD vinden dat Rotterdam, proeftuin sinds 2005 voor de ov-chipkaart, moet doorgaan op de ingeslagen weg. De SP neemt de zaak weliswaar hoog op, maar niet zo hoog dat zij een spoeddebat aanzwengelt om Huizinga ter verantwoording te roepen. Begin februari is overleg met de staatssecretaris over de chipkaart voorzien, de directe aanleiding voor de hoorzitting van woensdag.