Clinton ontvouwt deel buitenlands beleid

De volgende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vandaag een deel van haar beleidsplannen bekend gemaakt. Clinton deed dit ten overstaan van de Senaatscommissie, die de ministersbenoemingen moet goedkeuren.

Clinton vertelde de commissie dat Amerika niet in staat is alle problemen in de wereld alleen op te lossen. "We hebben de hulp nodig van bondgenoten." De voormalig presidentskandidaat wil voor het oplossen van de financiële crisis onder meer samenwerken met landen als China, India en Brazilië. Ook samenwerking met Rusland sluit ze niet uit. "Maar dan wel met behoud van Amerikaanse waarden en internationale normen."

Troepen eerder weg uit Irak

Ook haar Midden-Oosten beleid werd onder de loep genomen. Clinton gaf aan een snelle terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak na te streven. Haar plan om uiterlijk juni 2011 alle troepen naar huis te brengen is volgens haar "in lijn met afspraken tussen Irak en Amerika over terugtrekking die in oktober vorig jaar zijn gemaakt." Die afspraken hadden echter eind 2011 als einddatum.

Over het conflict tussen Hamas en Israël hield ze zich op de vlakte. Clinton sprak haar steun uit voor "zowel de veiligheidsbehoefte van Israël als de legitieme politieke en economische aspiraties van de Palestijnen". Ook beloofde ze de nucleaire ambities van Iran anders te gaan aanpakken. "We streven een andere aanpak na. Wat tot nu toe is geprobeerd door de Republikeinen, heeft niet geholpen."


Clinton ontvouwt deel buitenlands beleid  (foto: DAG)