IsraŽl moet gebruik witte fosfor stoppen

Israël moet het gebruik van witte fosfor in militaire operaties in de dichtbevolkte gebieden in de Gazastrook staken. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gezegd.

Onderzoekers van HRW zeggen meerdere explosies te hebben gezien van witte fosforgranaten boven Gaza-stad. Israël lijkt de zelfontbrandbare stof in te zetten om militaire operaties te verbergen, aldus HRW. Dit is volgens internationaal oorlogsrecht toegestaan. Maar het gevaar voor burgers is te groot, omdat het boven een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld is afgestoken, vindt HRW.

"Witte fosfor kan huizen in de as leggen en afschuwelijke brandwonden veroorzaken zodra het in contact komt met de huid", aldus een militair analist van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens HRW schendt Israël internationaal humanitair recht door niet alle mogelijke voorzorgen te nemen om verwondingen en sterfgevallen onder burgers te voorkomen. Israël ontkent ten stelligste de gevaarlijke stof te gebruiken.

Volgens Palestijnse artsen in de Gazastrook is er wel degelijk witte fosfor ingezet. Tientallen mensen raakten zondagochtend gewond door tankbeschietingen in de plaats Khuzaa, ten oosten van de stad Khan Yunis. "Deze mensen zijn op een manier verbrand die alleen veroorzaakt kan zijn door witte fosfor", aldus een Palestijnse medicus.

Witte fosfor wordt gebruikt in brandbommen en rookbommen. Bij contact met de huid reageert de stof met het water in de huid, waardoor zeer diepe en ernstige brandwonden ontstaan. Volgens internationaal recht mag de stof niet tegen burgers worden ingezet. Wel mag het worden gebruikt voor het leggen van rookgordijnen.