Onthullende tapes aanslagen Mumbai

'We hebben drie buitenlanders, inclusief vrouwen', zegt een stem over de telefoon. 'Vermoord ze!', luidt het antwoord. Daarna klinkt het geluid van schoten in het hotel Mumbai, waarna er applaus en gejuich opstijgt.

Dit gesprek komt uit de transcriptie van telefoongesprekken die de Indiase autoriteiten zeggen te hebben onderschept tijdens de aanslagen in november in Mumbai. Ze zijn onderdeel van een dossier dat New Delhi twee dagen geleden aan Pakistan heeft overhandigd en dat nu op internet beschikbaar is.

Tot nu toe ontkende Islamabad dat de aanslagen met Pakistan te verbinden waren, maar woensdag bevestigde de Pakistaanse regering dat de enige overlevende schutter inderdaad de Pakistaanse nationaliteit heeft. Uit de transcripties, die door de Indiase autoriteiten zijn vertaald naar het Engels, blijkt dat de terroristen die de aanvallen uitvoerden, constant in contact waren met hun begeleiders.

Volgens India waren dit hoge leiders van Lashkar-e-Taiba, een Pakistaanse militante organisatie. Deze kregen een groot deel van hun informatie via televisiezenders, die de aanslagen 24 uur per dag volgden - en waarschuwden de schutters bijvoorbeeld toen militairen met touwen uit helikopters neerdaalden.

'Er zitten drie ministers en een staatssecretaris in je hotel, maar we weten niet in welke kamer', zegt een begeleider om drie uur 's nachts tegen een strijder in het Taj hotel. 'Oh, dat is goed nieuws', antwoordt deze. 'Dat is de slagroom op de taart! Bid dat we ze vinden!'

Er wordt ook gesproken over de gijzelaars in het joodse centrum, waar uiteindelijk zes buitenlanders, waaronder een rabbi en zijn vrouw, zullen worden vermoord. Begeleider 'Wassi' zegt over de telefoon dat 'Israël gevraagd heeft de gijzelaars te sparen. Als ze worden gedood, zal dat de relatie tussen Israël en India verzieken.' 'Zo zal het zijn', antwoordt de schutter, 'als God het wil.'

Er worden tijdens de aanslagen verschillende mobiele telefoons gebruikt, waaronder de toestellen van de gijzelaars. De Indiase regering heeft de telefoongesprekken die via het internet liepen kunnen onderscheppen, aldus het rapport.

In een ander deel wordt puntsgewijs beschreven hoe de terroristen vanuit de Pakistaanse havenstad Karachi naar Indiase wateren zijn gevaren, daar een Indiase vissersboot hebben gekaapt en de kapitein naar Mumbai hebben laten varen, om deze vervolgens te vermoorden. De tien schutters zijn vervolgens met een rubberboot aan land gegaan en hebben zich daar verspreid om naar verschillende doelwitten gegaan.

Onder het bewijsmateriaal is de opblaasbare boot waarmee de terroristen aan land zijn gekomen. 'Er is een poging gedaan om het serienummer van de motor te verwijderen, maar dat is door onderzoekers boven water gehaald', staat in het rapport. 'Het nummer van de buitenboordmotor is 67 CL-1020015, de motor is gemaakt door Yamaha Motor Coöperatie en naar Pakistan geïmporteerd door het bedrijf 'Business & Engineering Trends' uit de stad Lahore.' Andere spullen, zoals toiletartikelen, gedroogde dadels en kleding zijn 'made in Pakistan'.

In het laatste deel van het rapport wordt geschetst wat India van Pakistan verwacht. 'Dit was een samenzwering die in Pakistan is gepland. Gaten in onze kennis kunnen worden ingevuld door onderzoek en verhoor daar', zo staat in het rapport. En: 'Draag de verdachten over zodat ze in India berecht kunnen worden.'

De transcripties van de telefoongesprekken zijn het sterkste bewijs dat de schutters niet alleen handelden. 'Vergeet niet dat gijzelaars alleen bruikbaar zijn om als menselijk schild te gebruiken', krijgt een van de terroristen van 'Wassi' te horen. 'Als je ondanks de gijzelaars nog steeds wordt bedreigd, zadel jezelf dan niet met hen op. Vermoord ze direct.'


Onthullende tapes aanslagen Mumbai  (foto: DAG)