'Joe the Plumber' gaat naar Gaza

Campagnelegende Joe the Plumber is van plan zijn carrière over een compleet andere boeg te gooien. Joe ruilt zijn waterpomptang en moersleutels in voor een kogelvrij vest en een microfoon, want binnenkort vertrekt Joe als tv-verslaggever richting de Gazastrook.

Samuel J. Wurzelbacher, zoals 'Joe' in werkelijkheid heet, is gestrikt door de conservatieve Amerikaanse website PajamasTV. Gedurende tien dagen zal Joe in Israël mensen op straat interviewen over het conflict tussen Israël en Hamas.

Joe the Plumber werd wereldberoemd toen hij tijdens de laatste campagneweken Barack Obama aansprak op diens belastingplannen. Op slag werd Joe een symbool voor de doorsnee hardwerkende Amerikaanse zelfstandige die de dupe zou worden van Obama's plannen. De Republikeinen speelden handig in op de kritiek van Joe en omarmden hem tijdens verschillende debatten.

'Ik wil de echte reden voor de Israëlische aanvallen achterhalen door te praten met "regular Joe's" op straat,' stelt Wurzelbacher in een interview over zijn nieuwe baan als oorlogsverslaggever. 'Ik heb opnieuw de kans gekregen om iets goeds te doen voor de mensheid, dus deze kans laat ik me zeker niet ontnemen.' Over de mogelijke gevaren van de oorlogsverslaggeving maakt Joe zich geen zorgen. 'Ik ben een gelovig man. Ik denk dat God me beschermt voor alle gevaar.'

Joe the Plumber mag dan de held van de Republikeinse partij zijn, de Democraten brachten al vrij snel enkele belastende feiten over Joe aan het licht.  Zo  bleek de loodgieter na enig speurwerk niet over de juiste papieren te beschikken om zijn vak uit te oefenen. Bovendien had hij een boete openstaan wegens poging tot belastingfraude in 2005. Of Joe over een diploma in de journalistiek beschikt is niet bekend…

Loodgieter Joe nu oorlogscorrespondent?