Verplegers mogen geld niet houden

Het verplegend personeel van de afdeling neurologie van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) dacht even een leuk meevallertje te hebben. De 120 personeelsleden kregen vorige week van een dankbare patiënt een staatslot, waar 25.000 euro op viel. Omdat het aannemen van geld in strijd is met de nationale beroepscode is, mogen de verpleegkundigen geen geld aannemen, ook niet in de vorm van een lot.

"Het is natuurlijk een leuk cadeau, maar verpleegkundigen mogen nooit persoonlijk worden betaald. Dat wekt de indruk dat ze voor extra geld te koop zijn", laat een woordvoerster weten. Het geld mag volgens haar wel ten goede komen aan het ziekenhuis. Dit gebeurt ook met legaten of schenkingen. Het geld kan bijvoorbeeld worden ingezet voor verbetering van de kwaliteit voor zorg.

Er wordt nagedacht over een passende bestemming voor het geld, laat een woordvoerder van het MCA weten. "Van de gever hebben wij begrepen dat hij het niet terug hoeft te hebben. Wij beschouwen het als een schenking aan de afdeling neurologie."

Met dank aan keukenkwastje voor de submit.