Coassistenten willen ook stagevergoeding

Coassistenten maken vaak lange dagen, maar krijgen daar geen cent voor. Daar moet wat aan veranderen, vinden Het KNMG Studentenplatform, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Het LAD heeft daarom een brief gestuurd naar minister Ab Klink met de vraag om middelen vrij te maken waar stages van betaald kunnen worden.

Coassistenten werken gemiddeld meer dan veertig uur per week, beweren de organisaties. Bijna de helft werkt zelfs meer dan de 48 uur die de Arbeidstijdenwet toestaat. Volgens de ziekenhuizen en faculteiten geneeskunde gaat het hier vooral om onderwijs. Dit komt niet overeen met de praktijk: driekwart van de coassistenten krijgt volgens de jaarlijkse studentenenquête van het KNMG minder dan vijf uur onderwijs per week. Er is dus ook in dit opzicht geen verschil met andere stagiaires die allemaal wel een vergoeding ontvangen.

"Werkgevers discrimineren als zij niet bereid zijn om coassistenten eenzelfde vergoeding te geven als alle andere stagiaires in de ziekenhuizen", zegt Alex van Bolderen, directeur van de LAD.