23,4 miljoen bioscoopbezoeken in 2008

Afgelopen jaar bezochtten 23,4 miljoen mensen de bioscoop, een stijging van 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De drukstbezochte film was Mamma Mia! The Movie, waar 984.906 mensen op afkwamen, gevolgd door Quantum of Solace.  De populairste Nederlandse produkties waren Anubis & Het Pad der 7 zonden met 554.605 verkochte kaartjes en Oorlogswinter met ruim 550.000 bezoekers.

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) had aan het begin van 2008 een niet al te hoge verwachting van het aantal bezoekers. Het EK en de Olympische Spelen zouden veel mensen uit de bioscopen houden, zo was de verwachting. "Het zijn vooral de succesvolle Nederlandse films die de extra groepen mensen hebben getrokken. Bij Bride Flight en Oorlogswinter zie je ook wat oudere publieksgroepen die niet zo vaak meer naar de bioscoop gingen", aldus NVB-directeur Ron Sterk.

Sterk ziet het komende jaar positief tegemoet met films als Harry Potter, Spion van Oranje en De Storm. "Maar ja, het is koffiedik kijken. Niemand had kunnen denken dat James Bond in 2008 door Mamma Mia! verslagen had kunnen worden."

De bestbezochte film van 2008!