Bijlmoord: twintig jaar cel en tbs

De 42-jarige Amerikaan Carlos H., dader van de bijlmoord, stond vandaag voor het gerechtshof in Den Bosch. De officier van justitie had vijftien jaar cel en tbs geëist, dezelfde straf die de rechtbank van Breda eerder al had opgelegd. Het oordeel van het gerechtshof viel hoger uit: Carlos H. moet twintig jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging.

Wachthokje
Op 8 september 2007 ging het volledig mis op het NS-station in Roosendaal. De 22-jarige Thijs Geers uit Bergen op Zoom zat in een wachthokje toen hij van achter werd aangevallen. Carlos H. ramde met een bijl vijfmaal in op het hoofd van het slachtoffer. De dader had de student eigenlijk niet willen vermoorden, hij was van plan een commando van de kazerne in Roosendaal van het leven te beroven, maar dat mislukte. Daarna besloot hij een willekeurige jongeman uit te kiezen, die volgens hem wel in het leger zou passen.

Beestachtige wijze
Over de toedracht van de moord is bekend dat de Amerikaan een daad wilde stellen tegen de onderdrukking van onder andere Latijns-Amerika. Volgens H. zitten de Amerikanen daarachter. Door een mannelijk burger uit een NAVO-land te vermoorden heeft H. volgens zichzelf een daad gesteld. Het hof rekent de 42-jarige dader zwaar aan dat hij zijn slachtoffer op 'beestachtige wijze' ombracht en hij erg genadeloos en lafhartig handelde. Ook heeft de dader na afloop geen berouw getoond. Integendeel, concludeert het hof na een uitspraak van Carlos H.: "Als ik vandaag word vrijgelaten (...) zou ik de eerste mannelijke soldaat die ik zag, doden."

Waanstoornis
Carlos H. ging na zijn vorige veroordeling in hoger beroep omdat hij geen tbs wil. In zijn visie betekent tbs dat hij slechts voor een deel verantwoordelijk is voor de moord, terwijl hij de volledige verantwoordelijkheid op zich wil nemen. Volgens deskundigen lijdt de Amerikaan aan een waanstoornis. Deze stoornis weerhoudt het hof ervan H. een levenslange celstraf te geven. Carlos H. moet eerst tweederde van zijn straf uitzitten, alvorens er met de tbs-behandeling wordt begonnen. Het hof oordeelt dat H. een gevaar is voor de samenleving en wil voorkomen dat H. tijdens verlof buiten de gevangenismuren terecht komt.