Winterweer beheerst delen Europa

Grote delen van Europa hadden maandag te kampen met de gevolgen van het winterweer: gladheid en sneeuwval leidden tot talrijke ongevallen, files en vertragingen. Door de koude stierven in Polen en Hongarije zeker zeven mensen.

In de Bondsrepubliek moest de internationale luchthaven van Düsseldorf dicht. Een woordvoerder zei dat de sneeuwruimers het niet meer konden bijbenen. Het vliegveld van Düsseldorf is een van de grootste in Duitsland en populair bij Nederlanders.

Ook in België veroorzaakte sneeuwval forse overlast. Op de snelwegen stonden ongekend veel files. Enkele vliegtuigen moesten uitwijken van de besneeuwde luchthaven Charleroi naar Franse vliegvelden. Op het vliegveld Brussel waren toestellen gemiddeld een uur vertraagd.

Wegens de sneeuwval konden echter ook drie skipistes worden opengesteld. Op de pistes in Elsenborn en op de Baraque Michel en Mont Spinette ligt circa tien centimeter sneeuw.

De uitbaters van de andere pistes (Botrange, Xhoffraix, Rocherath en de alpineskipiste van Ovifat) wachten tot er nog eens vijf centimeter is gevallen om hun pistes te openen. De autoriteiten verwachtten die opening dinsdag of anders woensdag.

In het Centraal-Roemeense Intorsura Buzaului werd maandagmorgen een temperatuur van minus 31 graden gemeten. De plaats in de Karpaten vestigde in februari 2005 het Roemeense record met 36 graden onder nul.