China schoont Google op

China is een nieuw offensief begonnen tegen de verspreiding van "porno en vulgariteiten” via het internet. Onder meer de populaire zoekmachines Google en Baidu zijn doelwit van de opschoonactie. Dat meldde de Chinese staatstelevisie vandaag.

De actie wordt uitgevoerd door zes ministeries. Zij maken gebruik van de internetpolitie, een korps van 30.000 mensen dat het gedrag van gebruikers in de gaten houdt. Hoe de overheid de strijd tegen vulgariteit wil voeren, is niet bekendgemaakt. Mogelijk worden internetpagina’s (gedeeltelijk) gesloten.

Naast Baidu (de grootste zoekmachine in China) en Google (de tweede) zijn nog zeventien sites aangewezen door de ministeries. Zij zouden de "psychische en mentale gezondheid van jongeren" in gevaar brengen, aldus de overheid. In China gebruiken 300 miljoen mensen het internet. Vooral jongeren zijn actief op het web.

Volgens de Chinese overheid maken websites gebruik van mazen in de wet waardoor ze meer publiceren dan is toegestaan. Sites zoals Google konden tot nog toe redelijk opereren omdat zij zichzelf censureerden. Een zoekopdracht naar de verboden beweging Falun Gong leverde bijvoorbeeld niets op.

China gaat krampachtig om met het internet. De communistische overheid vreest dat mensen zich via de digitale snelweg kunnen organiseren om tegen de autoriteiten te protesteren.

De internetpolitie werkt snel: berichten op weblogs die de overheid bekritiseren verdwijnen binnen enkele minuten. Sites die de "nationale veiligheid" in gevaar brengen, zetten de agenten plotsklaps op zwart.


Het gezicht van Google in China (foto: DAG/Google)