Gasconflict raakt Nederland niet

De Nederlandse gasvoorziening komt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne niet in gevaar. Een woordvoerder van GasTerra, de voornaamste gasleverancier van Nederland, heeft dit maandag gezegd.

GasTerra, tot nog toe de enige Nederlandse leverancier die Russisch gas inkoopt, levert jaarlijks zo'n 80 miljard kubieke meter gas voor verkoop in Nederland en daarbuiten. Een klein deel daarvan, 4 miljard kubieke meter, komt uit Rusland.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom draaide op nieuwjaarsdag de gaskraan naar Oekraïne dicht. Volgens de Russen heeft Kiev nog een rekening van 1,6 miljard dollar openstaan voor de invoer van gas in november en december. Daarbovenop komen boetes van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen.

"Stel dat het Russische gas zou wegvallen, dan kunnen we dat met eigen gas goed opvangen", aldus de GasTerra-woordvoerder. "Maar het Russische gas dat wij afnemen komt door Wit-Rusland en Polen. Als door Oekraïne geen gas meer stroomt, heeft dat eerder effect op landen als Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland en Italië."

Als gevolg van een soortgelijk gasconflict twee jaar geleden en door de winter, hebben deze landen volgens de woordvoerder flinke reserves aangelegd. "Er ontstaan pas problemen als de boycot langer dan een week aanhoudt."

Nederland verbruikt jaarlijks zo'n 40á 45 miljard kubieke meter gas. Ruim de helft daarvan, 28 miljard kubieke meter, komt van GasTerra. Het overige deel wordt door bedrijven als Essent en Nuon ingekocht bij onder meer Noorwegen.

Maandag werd duidelijk dat de leveringen van Russisch aardgas aan Kroatië met 7 procent zijn afgenomen door het gasconflict met Oekraïne. Eerder zeiden ook Tsjechië, Turkije, Polen, Hongarije, Roemenië en Bulgarije last te hebben van de ruzie.