Brit hikt al 22 maanden

Voor veel mensen is de hik niet meer dan een korte ergernis. Een glas water, een hap suiker of even je adem inhouden en je bent er zo weer van af. Maar het kan ook anders. Zo ondervindt de 24-jarige Brit Christopher Sands. Zijn hik begon in februari 2007 en is nog steeds niet over.

Christopher is inmiddels de wanhoop nabij. De muzikant heeft zo'n beetje iedere methode die er bestaat om van de hik af te komen uitgeprobeerd. Van ondersteboven honing eten tot tijd doorbrengen in een decompressiekamer. Niets lijkt Christopher te kunnen laten stoppen met hikken.

De jonge Brit ontwikkelt inmiddels serieuze lichamelijke klachten als gevolg van zijn aandoening. Zo heeft hij moeite met het binnenhouden van zijn eten, slaapt hij slecht en valt hij af en toe flauw als gevolg van zuurstoftekort.

Binnenkort ondergaat Christopher een operatie om het overgeven als gevolg van de hik tegen te gaan. Maar artsen hebben hem al gewaarschuwd dat deze ingreep hem niet van zijn aandoening af zal helpen. 'Ik begin inmiddels door alle mogelijke oplossingen heen te raken', stelt Christopher in een interview met de Britse Daily Telegraph. 'Maar ik heb nog steeds de hoop dat er een oplossing is voor dit probleem.'

Het record voor de langste hikaanval is jammer genoeg voor Christopher nog lang niet in zicht. Dit is in handen van de Amerikaan Charles Osborne, die tussen 1922 en 1990 onafgebroken de hik had. 

Beelden van Sands na vijf maanden hikken