Mysterieuze branden vakantiepark

Voor de twaalfde keer in korte tijd moest de brandweer gisteren uitrukken voor een brand op recreatiepark 't Rietbos in Oost-Graftdijk. Er stond alweer een chalet in brand. Vermoed wordt dat de bewoners de chalets, die veelal permanent bewoond worden, zelf in brand steken. Zij moeten het park namelijk gedwongen verlaten, omdat het terrein vandaag op last van de rechter volledig ontruimd moet zijn.

De eigenaar van het park, Europarcs, wil 250 nieuwe vakantiewoningen bouwen en daarom is er voor de chalets geen plaats meer. Na jarenlang verzet van de bewoners heeft de rechter uiteindelijk besloten dat zij toch echt moeten vertrekken. De bewoners beweren torenhoge schulden te krijgen door de beslissing.

De recreatiewoningen zijn door de ontruiming niets meer waard en de kosten van het afvoeren van de chalets is volgens veel bewoners niet betaalbaar. Hierdoor wordt in Oost-Graftdijk nu beweerd dat de bewoners zelf hun chalet in brand hebben gestoken. Marcel van Leeuwen, een van de laatste bewoners die gisteren zijn spullen pakte, woonde tot voor kort met zijn vrouw en kinderen op het Rietbos. Hij had 80.000 euro geïnvesteerd in zijn woning en is, net als veel andere bewoners, woedend op de gemeente Graft-De Rijp: "Men laat ons gewoon in de kou staan."

Een filmpje van de brand is hier te vinden.