De Gazastrook, dichtbevolkt en afhankelijk

Na een week van vooral luchtacties begon Israël gisteravond een grondoffensief in de Gazastrook, een van de Palestijnse gebieden. De strook ligt aan de Middellandse Zee, ingeklemd tussen Israël (in het noorden en oosten) en Egypte (in het zuiden). De hoofdstad is Gaza met 400.000 inwoners.

Het gebied van 360 vierkante kilometer wordt bewoond door ongeveer 1,5 miljoen Palestijnen, vrijwel allemaal moslims. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, met ruim tien keer de bevolkingsdichtheid van Nederland. De meeste bewoners zijn vluchtelingen die in 1948 uit Palestina kwamen, of hun nakomelingen.

In 2005 trok Israël op bevel van premier Sharon alle Israëlische kolonisten en troepen terug. Tot die tijd bezetten ongeveer zesduizend joodse kolonisten bijna 40 procent van de strook.

De Gazastrook wordt nog steeds aan de grenzen bewaakt door het Israëlische leger. Ook het luchtruim en de kustlijn staan onder Israëlische controle. Volgens sommige deskundigen is er naar internationale juridische maatstaven feitelijk sprake van bezetting door Israël.

Sinds juni 2007 is de macht in de Gazastrook in handen van de radicale islamitische beweging Hamas. Sindsdien heeft de Palestijnse Autoriteit alleen nog gezag in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

De Gazastrook heeft geen natuurlijke hulpbronnen en kent nauwelijks industrie. Voor energie zijn de Palestijnen afhankelijk van Israël. Handel bestaat uit landbouwproducten, maar wordt ernstig bemoeilijkt door verwoeste infrastructuur, Israëlische blokkades en bureaucratische hindernissen. De werkloosheid in het gebied is torenhoog en grote delen van de bevolking zijn ondervoed. Volgens VN-hulporganisatie Unwra is circa een miljoen inwoners van de strook volledig afhankelijk van voedselhulp. Waarnemers spreken over een van de grootste getto's ter wereld.

In de zomer kwamen Israël en Hamas na Egyptische bemiddeling tot een bestand van zes maanden. Sinds begin november was er van een bestand eigenlijk geen sprake meer. Toen kwamen bij een Israëlische militaire actie in Gaza zes Hamasstrijders om. Hierna volgden over en weer beschietingen waarna Hamas eind december liet weten het akkoord niet te willen verlengen.

Israël begon vorige week zaterdag met luchtaanvallen op de Gazastrook als een reactie op raketbeschietingen vanuit de regio op Israël. Door die militaire acties zijn volgens medische bronnen tussen de 450 en 470 Palestijnen gedood.

Gaza  (foto: ANP)