Skicrash: Slowaakse dood, Duitse minister-president in coma

De Duitse minister-president van de deelstaat Thüringen, Dieter Althaus (50), is op nieuwjaarsdag betrokken geraakt bij een tragische skicrash op de Oostenrijkse Rieseralm bij het dorp Donnerbachwald. Een Slowaakse moeder van vier kinderen overleefde de crash niet. Het zoontje van de vrouw had afgelopen vrijdag de meest treurige verjaardag die je je maar kunt bedenken.

De sportieve CDU-politicus ging met zijn lijfwachten van de steile rode piste, nummer 6, met de bijnaam 'Die Sonnige' af en de Slowaakse skiede met haar man van de blauwe piste, nummer 5, ook de Panorama-abfahrt genoemd. Het verhaal gaat dat er geen getuigen van de crash waren, maar dat uit medische analyse bleek dat allebei de skiërs vijftig kilometer per uur gingen op het moment van de crash. Althaus, die een helm droeg, liep bij de crash schedeltrauma op. Hij was in eerste instantie nog bij kennis en riep tegen de hulpdiensten: "Zorg eerst voor die mevrouw.

Latere getuigen meldden dat de Slowaakse (41), die overigens geen helm droeg, ernstig bloedde en een hartstilstand had, maar gereanimeerd kon worden. Op weg naar het ziekenhuis overleed zij alsnog. De Duitse minister-president werd met een zogenoemde banaan over de piste naar het dal gebracht. De traumahelikopter die daar stond te wachten kon echter pas twee uur later vliegen wegens slecht zicht.

In het ziekenhuis in Schwarzach besloten artsen om Althaus in een kunstmatige coma te houden wegens een lichte bloeding in de rechter hersenhelft. Althaus is inmiddels uit de kunstmatige coma gehaald en is aanspreekbaar. Hij kan ook zijn beide armen en benen bewegen. "Hij heeft zijn naam en geboortedag kunnen zeggen", aldus dokter Reinard Lenzhofer.

Althaus wordt nu beschuldigd van dood door schuld, omdat hij niet voorzichtig genoeg zou hebben geskied. Een beschuldiging die in Oostenrijk met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar bestraft kan worden. Er wordt inmiddels gespeculeerd dat hij, als sportieve, ervaren skiër zijn lijfwachten ver vooruit was gegaan (aangezien er geen getuigen van het ongeval waren) en dat hij bij de kruising met de blauwe piste niet goed heeft uitgekeken waardoor de crash met de vrouw plaats kon vinden. Of dit werkelijk zo is, moet nader onderzoek uitwijzen.

Met dank aan Isabeau voor de submit.