Duizenden betogers tegen IsraŽl

In Amsterdam heeft vandaag een demonstratie plaatsgevonden tegen de aanvallen van Israël op de Gazastrook. Volgens de organisatie deden er 10.000 actievoerders mee, terwijl de politie er 1500 telde. De demonstranten willen een einde aan het Israëlische offensief en vinden dat de Nederlandse regering het militaire ingrijpen openlijk moet veroordelen.

Ruim dertig organisaties, waaronder het Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Milli Görüs Nederland, Raad van de Marokkaanse Moskeeën en Een Ander Joods Geluid, hadden het initiatief genomen tot de bijeenkomst en demonstratie. Rond 13.00 uur was de bijeenkomst van de demonstranten op het Museumplein waar zij toegesproken werden door onder meer SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel.

Van Bommel bekritiseerde in zijn toespraak de Nederlandse regering. Volgens hem ziet de regering de raketaanvallen van de islamitische organisatie Hamas op Israël wel, maar het geweld van Israël niet. "Dat betekent dat de Nederlandse regering ofwel blind ofwel medeplichtig is. De Nederlandse regering mag niet zwijgen", aldus Van Bommel.

Protestmars 

Even na 14.00 uur begon de protestmars door het centrum van de stad, waarbij velen zich hadden gehuld in Palestijnse sjaals en Palestijnse vlaggen meezeulden. Ook liepen er mensen met spandoeken waarop teksten als 'stop de aanvallen op Gaza' te lezen waren en werden er leuzen als 'Israël, terrorist' geroepen. Een Israëlische vlag werd vertrapt en verbrand door een groep jongens.

De demonstratie verliep weliswaar rustig, maar toch werden er enkele personen door de politie aangehouden. Zo moesten een vrouw die een spandoek droeg met een tekst over de Holocaust en een demonstrant met een katapult mee naar het bureau. Daarnaast werd een Israëlische vlag in beslag genomen door de politie. Deze vlag was afgepakt van een man die met de demonstranten mee liep en andere demonstranten waren van plan deze vlag in brand te steken.

Ook op andere plaatsen in de wereld waren betogingen. In Rotterdam en in Den Haag waren er eerder dit jaar ook al protesten tegen het Israëlische optreden.

Met dank aan Reki voor de submit.