Politie spoort aan tot burgercontrole

De Amsterdamse politie wil burgers gebruiken bij het voorkomen van inbraken. Wanneer iemand een verdacht persoon in de buurt ziet rondhangen die wellicht een inbreker zou kunnen zijn, moet men alarm slaan, een foto van deze verdachte persoon maken en deze vervolgens naar de politie sturen.

Dit wordt duidelijk uit een brief aan de bewoners van de wijk Oostenburg afkomstig van de buurtregisseur. Met deze actie moet de sociale controle in de wijk worden vergroot volgens een politiewoordvoerder. "Gebeurt er iets afwijkends? Vertoont iemand in de wijk opvallend gedrag? Zijn er mensen die anders zijn, mensen die er normaal gesproken niet thuishoren? Kijk ook of mensen zoekend gedrag vertonen, in de ruiten van auto's gaan kijken. Doet iemand raar?"

Aan de database waar foto’s en filmpjes binnenkomen, worden opgeslagen en beoordeeld, wordt nog gewerkt. Ook zullen de gegevens van de inzender aan de ingezonden foto’s of filmpjes worden gekoppeld.

Burgers moeten overigens wel hun veiligheid boven alles stellen, stelt de woordvoerder. De "mogelijke verdachten" zouden namelijk agressief kunnen worden.