Hulpdiensten gebruiken autoradio

De proef met waarschuwingssysteem Flister is succesvol, blijkt uit een rapportage van Drenthe en Utrecht. Flister is een systeem waarmee ambulances en brandweerwagens in kunnen breken op alle autoradio's in een straal van 300 meter. Hierdoor boeken ze onder meer tijdswinst.

Het huidige waarschuwingssysteem, de bekende sirenes en zwaailichten, zorgt regelmatig voor problemen. Veel mensen zetten de radio hard en auto's zijn steeds beter geïsoleerd, waardoor hulpdiensten regelmatig onnodig in de remmen moeten. Ook schrikken veel automobilisten als ze ineens een gevaarte met sirenes en zwaailichten zien naderen.

"Brandweerlieden en ambulancebroeders blijken zich onderweg beter op hun taak te kunnen voorbereiden. Hulpverleners die niet achter het stuur zitten, hoeven niet langer uit voorzorg steeds een oog op de weg te houden", zegt Eric Geelhuysen, directeur van Flister. Het CDA is positief over de uitkomst van de proef en ziet kans voor een landelijk experiment. CDA-Kamerlid De Rouwe: "Ik zie uit naar een grootschalig experiment, waarbij bijvoorbeeld TNO bekijkt of hulpdiensten ook daadwerkelijk eerder ter plaatse zijn. Ik zie graag dat het kabinet dit oppakt."