China bouwt grootste radiotelescoop ter wereld

China is afgelopen vrijdag na veertien jaar voorbereiding en onderzoek officieel begonnen met de bouw van de grootste radiotelescoop ter wereld. Hiermee moet de Chinese astronomie een serieuze duw in de rug krijgen. De telescoop draagt de naam FAST (Five-hundred-meter Aperture Spheric Telescope) en wordt gebouwd in een afgelegen gebied van de provincie Guizhou. Naar verwachting zal de bouw tot 2013 duren.

De FAST zal dertig voetbalvelden groot worden en tien keer zo krachtig zijn als de bestuurbare aperturetelescoop in Duitsland. Het project zal ongeveer 102,3 miljoen dollar kosten en twaalf huishoudens zullen moeten verhuizen voor de bouw ervan.

Het Chinese Instituut voor Astronomie heeft laten weten dat de kijker in een jaar tijd 7.000 tot 10.000 pulsars moet kunnen vinden, waar er nu slechts 1.760 van dergelijke hemellichamen gekend zijn. Ook zal de FAST satellieten en ruimteschroot volgen en op zoek gaan naar andere beschavingen door detectie en onderzoek van communicatiesignalen in het universum.

Met dank aan devuser_250 voor de submit.