Vuurwerk veroorzaakt ernstige smog door fijnstof

Afgestoken vuurwerk heeft in de eerste uren van 2009 in grote delen van Nederland ernstige smog door fijnstof veroorzaakt. De hoogste concentratie (277 microgram) werd vanochtend gemeten in Nijmegen.

Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar toen in Groningen 400 microgram werd geregistreerd. De concentraties zullen in de loop van de dag dalen, maar door het stabiele en rustige weer zal in het midden en zuiden van het land sprake blijven van matige smog.

In Nederland is er sprake van matige smog als de concentratie fijnstof hoger ligt dan 50 microgram per kubieke meter. Van ernstige smog wordt gesproken bij 200 microgram per kubieke meter of meer.

Het inademen van fijnstof kan invloed hebben op de gezondheid. Een verhoogde concentratie in de lucht kan, samen met een gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Vooral bij mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD en mensen met hart- en vaatziekten, kunnen de klachten verergeren.