Politie wil reisgedrag automobilisten registreren

De Raad van Hoofdcommissarissen wil dat de foto's die door kentekencamera's worden gemaakt, langer bewaard worden. Zo kunnen de foto's bij opsporingsonderzoeken gebruikt worden. Ook moeten overheidsinstanties zoals Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Belastingdienst en de Marechaussee makkelijker toegang krijgen tot elkaars bestanden. Volgens de politie zijn deze drastische maatregelen nodig in de strijd tegen criminelen en wanbetalers.

Via de kentekencamera's kunnen nu al foto's gemaakt worden waarmee vervolgens in databases wordt gezocht of de auto verzekerd is en of de eigenaar van de auto openstaande boetes heeft. De politie ziet echter meer doeleinden waarvoor de camera's gebruikt kunnen worden, zoals het opslaan van kentekens, zodat achteraf achterhaald kan worden wie wanneer waar geweest is.

De mogelijkheden van de foto's die met de kentekencamera's worden gemaakt worden door Peter Verhofstad namens de Raad van Hoofdcommissarissen onderzocht. "De opslag van kentekens gebeurt uiteraard onder strikte voorwaarden. De vraag is alleen of dat juridisch mag en maatschappelijk wenselijk is", aldus Verhofstad in een reactie.

Met dank aan Pjet voor de submit.