KLM brengt vliegend saluut aan Nederland

Met een luchtvaart-saluut start vandaag voor de KLM het jubileumjaar. Enkele toestellen brengen laagvliegend een groet aan het hele land.

Als de mist niet te veel doorzet gaat het een bijzonder schouwspel worden. In 2009 viert de KLM uitgebreid haar negentigjarige bestaan. Men opent het jaar door op geringe hoogte een tocht te maken over alle Nederlandse provincies, de 'Celebration Flight'. Dat maakte de KLM zojuist bekend.

De toer boven Nederland zal worden gevlogen met een Boeing 777-200 en een Boeing 737-800. In het begin van de tocht zullen ook twee historische vliegtuigen meevliegen: een Dutch Dakota en de DC-2 'Uiver'. Na het vertrek van Schiphol rond twaalf uur verzamelen de toestellen zich boven de Noordzee. Daarna legt men in tweeëneenhalf uur een tocht af. De tocht gaat over Scheveningen, Den Haag en Rotterdam, dan naar Utrecht, Amsterdam, Hoorn, Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Arnhem, Venlo, Eindhoven, Breda en Haamstede. Daarna landen de toestellen weer op Schiphol.

Aan de tocht is een fotowedstrijd gekoppeld. De toestellen zullen laag en op zicht over bekende 'landmarks' vliegen, zoals het Paleis op de Dam, de Martinitoren in Groningen enzovoorts. De KLM vraagt iedereen een mooie foto te maken van de toestellen samen met de bezienswaardigheid. De twaalf mooiste foto's winnen tickets. Ook in de rest van 2009 organiseert de jubilerende nationale maatschappij tal van activiteiten. In de toestellen mogen VIP's en relaties mee, maar ook een groep van zestig zieke kinderen. Bij slecht weer kan de tocht niet doorgaan.