Vuurwerkverkoop vandaag van start

Na alle berichten over illegaal vuurwerk is het vandaag eindelijk zover: de legale verkoop van vuurwerk in Nederland is begonnen. Tot en met woensdag kunnen er in Nederland weer rotjes, pijlen en ander knal- en siervuurwerk gekocht worden bij een aantal verkooppunten.

De economische malaise zal volgens de vuurwerkbranche geen invloed hebben op de verkopen: de omzet wordt door de handelaren op 65 tot 70 miljoen euro geschat. Vorig jaar lag dit tussen de 60 en 65 miljoen euro.

Huisdierenhotels volgeboekt

Maar niet iedereen is blij met het vuurwerk. Ook dit jaar zitten de dierenpensions weer vol met honden en katten die bang zijn van de knallers en de pijlen. Veel huisdiereigenaren proberen hun honden en katten in afgelegen pensions waar het vuurwerk niet of nauwelijks knalt onder te brengen, zodat zij zo min mogelijk overlast ondervinden van al het ontploffend kruit.

Wie zijn huisdier nu nog onder wil brengen zal goed moeten zoeken. Veel dierenhotels zijn inmiddels al helemaal vol, maar in noodgevallen is opvang hier en daar nog wel mogelijk. "Als iemand belt van wie de hond helemaal doordraaft van angst, verzinnen we wel wat", laat de uitbaatster van pension De Boemerang in het Overijsselse Bathmen weten.

Met name dieren uit de Randstad worden ondergebracht in de rustige dierenhotels. Voor wie geen onderdak kan vinden voor de dieren, kan de dierenarts uitkomst bieden. Zij kunnen kalmerende medicijnen verstrekken voor huisdieren die het geknal rond de jaarwisseling echt niet kunnen verdragen. Ook cd's met vuurwerkgeluiden moeten uitkomst brengen. De geluiden gaan steeds harder, waardoor de huisdieren geleidelijk aan het geknal zouden kunnen wennen

Vuurwerkvrije straten

Ook Arno Bonte, GroenLinks raadslid in Rotterdam, is niet blij met het vele vuurwerk. Hij pleit voor enquêtes waarin bewoners aan kunnen geven of ze wel of geen vuurwerk in de straat willen. Volgens hem zijn er namelijk veel Nederlanders bang voor de rotjes en de pijlen en daarnaast is de kruitdamp slecht voor de gezondheid en het milieu.

"Dit plan lijkt op een gillende keukenmeid die een blindganger blijkt te zijn", aldus PvdA-kamerlid Kuiken in een reactie. "Het is niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar. Bovendien is vuurwerk met oud en nieuw een traditioneel volksfeest dat ik niet wil verbieden." Ook het CDA ziet niets in het voorstel van Bonte: "We hebben landelijke regels afgesproken. En dat is geen vuurwerkverbod."

Ook de VVD is tegen het plan van Bonte, aangezien het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw 'uniek' is. "Iedereen moet overal vuurwerk kunnen afsteken", zegt een woordvoerder namens de fractie. "En mensen die het afsteken niet leuk vinden, kijken er meestal wel graag naar." En ook PVV-kamerlid Madlener zegt niets in het voorstel te zien. "Een toevallige meerderheid in de ene straat geeft dan misschien weer overlast in een andere straat."

Raadslid Bonte verdedigt zijn standpunt door te zeggen dat zeker dertig procent van de mensen de straat niet op zou durven tijdens de jaarwisseling. Zij zouden bang zijn voor rondvliegende rotjes en pijlen. Zijn voorstel voor vuurwerkvrije straten heeft echter geen doorgang gevonden en met de viering van oud op nieuw zal er in heel Nederland gewoon vuurwerk afgestoken mogen worden.