Stegeman dringt tot regeringsvliegtuig door

Het is sensatiejournalist Alberto Stegman gelukt om op Schiphol-Oost door de beveiliging te breken. Dit was vanavond te zien in de sensatie-uitzending Undercover in Nederland bij SBS6.

Stegeman kon ongestoord bij het regeringstoestel komen, een Fokker 70, waarvan de koninklijke familie en de Nederlandse ministers gebruik maken. Hij constateerde dat de beveiliging van Schiphol zelf is verbeterd sinds hij de gaten in de beveiliging eerder dit jaar blootlegde. Op Schiphol-Oost blijkt dat echter niet het geval. Stegeman werd getipt door anonieme medewerkers van Schiphol over dit gat in de beveiliging.

De journalist gebruikte een nep KLM-pas om binnen te komen. De KLM-pas beschikt volgens hem niet over unieke kenmerken en is dus makkelijk na te maken, wat hij ook gedaan heeft. Hij kopieert de pas en voorziet die met behulp van een computer van zijn pasfoto.

Reactie

Een woordvoerster van Schiphol heeft vanavond direct na de uitzending een reactie gegeven: "Schiphol-Oost is een bedrijventerrein. Vliegtuigen staan daar alleen voor onderhoud. Alle toestellen die van Schiphol-Oost komen, worden eerst van top tot teen gecontroleerd voor ze weer in bedrijf komen."

De woordvoerster was wel blij dat Stegeman constateerde dat de beveiliging op Schiphol-Centrum nu wel op orde is. Ze wilde uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen of het desbetreffende regeringstoestel er voor onderhoud stond.

Met dank aan Mooiweertje voor de submit.