Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 17

Dit weekend werd de zeventiende speelronde in de eredivisie gespeeld. Koploper AZ won zijn wedstrijd en mag zich daardoor winterkampioen noemen. Ook Ajax won zijn wedstrijd en blijft daardoor de naaste achtervolger.

Feyenoord slaagde erin het dramatische jubileumjaar toch nog positief af te sluiten. Tegen NAC Breda won het zijn laatste wedstrijd in 2008. Het eerste half uur was slecht, beide ploegen wisten niks te creëren. Een fraai afstandsschot van Biseswar bracht Feyenoord daarna op 1-0. Na die treffer werd het spel van Feyenoord beter, Makaay schoot net naast en een schot van Biseswar belandde op de lat. Uiteindelijk bracht Fer, weliswaar in buitenspelpositie, de stand op 2-0. Na rust ging NAC wat meer aandringen, maar na de 3-0 van Fer was het duel gespeeld. De 3-1 van Amoah vijf minuten voor tijd kwam dan ook veel te laat.

De wedstrijd tussen de nummers drie en vier van de ranglijst, PSV en FC Twente, eindigde in een gelijkspel. PSV begon fel, maar Twente hervond zich waarna het duel gelijk opging. In de eerste helft werd een kopbal van Brechet gekeerd door Boschker en belandde een vrije trap van Dzsudzsák op de lat. Arnautevic raakte namens de Twente de paal. In de tweede helft waren de Tukkers de betere ploeg, maar ook hierin werd niet gescoord. De wedstrijd eindigde daardoor in 0-0.

AZ mag zich na een overwinning op NEC winterkampioen noemen. De ploeg van Louis van Gaal verloor de eerste twee wedstrijden van deze competitie, maar een zege tegen PSV zorgde voor een ommekeer. Er werd niet meer verloren en met regelmatig aantrekkelijk voetbal klom het op naar de koppositie. Van dat aantrekkelijke voetbal was tegen NEC weinig te merken. Pas diep in de tweede helft wist AZ het verschil te maken. Een schot van de ingevallen Dembélé werd door Babos gekeerd, maar Pellé was erbij om de rebound te scoren.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Willem II klopte Sparta Rotterdam met 3-2. De wedstrijd tussen Heracles Almelo en De Graafschap eindigde in 0-0 en Vitesse won het degradatieduel tegen FC Volendam met 3-1. Ajax won simpel met 3-0 van ADO Den Haag en sc Heerenveen won de 'derby van het noorden' tegen FC Groningen met 2-3.