Australië verdedigt internetcensuur

De voorgestelde internetfilter, ook wel de "Great Aussie Firewall" genoemd, zal Australië één van de meest strikte internetregulatoren maken in vergelijking met andere democratische landen.

Consumenten, burgerrechtenactivisten, ingenieurs van de filter, internetproviders en politici van diverse partijen bevinden zich onder de critici van de verplichte internetfilter die in elk geval 1.300 websites, verboden door de overheid, zal blokkeren. De filter zal sites met "illegaal" materiaal blokkeren, waaronder sites die kinderpornografie, excessief geweld, instructies voor criminaliteit of drugsgebruik, terroristische oogmerken of andere inhoud die de Australische overheid als illegaal aanmerkt bevatten.

Honderden mensen hebben eerder deze maand in de Australische hoofdstad geprotesteerd. "Dit is duidelijk censuur", zegt Justin Pearson Smith, organisator van protesten in Melbourne. "De lijst met verboden sites, welke niet publiek wordt gemaakt door de overheid, is arbitrair en niet getoetst, waardoor de overheid en beleidsmakers hun eigen online agenda kunnen volgen.”

Het plan bestaat uit twee delen. Een verplicht filter dat websites blokkeert die op de blacklist staan, opgesteld door de Australische Communicatie Media Autoriteit, en een optioneel filter dat websites met inhoud enkel bestemd voor volwassenen kan blokkeren. De minister van Communicatie, Stephen Conroy, had eerder dit jaar het filter voorgesteld, gevolgd door de belofte van de overheid om internet schoner en veiliger te maken. "Dit is niet een discussie over vrijheid van meningsuiting", aldus de minister van Communicatie.