2009: Nederland ontnuchtert

De Hummer is uit, de flitstrein raakt in. Oppotten maakt plaats voor geldsmijterij en parenclubs worden ingeruild voor slow seks. Nederlanders maken in 2009 pas op de plaats, maar het wordt er niet minder gezellig op, zo blijkt uit de trends die voor volgend jaar worden verwacht.

Ondanks het feit dat er in 2009 minder huwelijken worden gesloten, krijgt cocoonen een nieuwe plaats in de samenleving. Er wordt minder geld uitgegeven en het vertier wordt vooral in huis gezocht. We scharen ons voor de tv, niet om passief naar Idols te kijken, maar om zelf ons zangtalent uit te vinden met bijvoorbeeld Playstation Sing Star of Xbox Lips. En wie nog wel eens een pornofilmpje wilde kijken, kan zijn verzameling beter weggeven, want slow seks is hoe we de liefde anno 2009 gaan bedrijven.

Ook gaan Nederlanders weer meer gezelschapsspellen spelen. Ze raadplegen voorspellers en paragnosten om uit te vinden hoe hun toekomst eruit ziet, zeker nu de Maya-kalender voor 2012 het einde der tijden heeft aangekondigd. Opsmuk en decadentie raken uit, na de uitbundige bonussen van financiële 'Grootmeesters'. Er is minder vraag naar grote hotelsuites en meer behoefte aan kamers die zijn gecombineerd met wellness. Want crisis of niet, Nederlanders blijven hun verwenmomenten koesteren.

Met de komst van de hogesnelheidslijn in 2009 tussen Rotterdam en Amsterdam, laten veel automobilisten hun heilige koe thuis om zich met de flitstrein tussen deze twee steden te verplaatsen. In 2009 wordt de reistijd 25 minuten korter, 43 minuten in plaats van 1.08 uur en dat zal 50.000 extra treinpassagiers opleveren.

Prijkte Wouter Bos vorig jaar nog op de uit-lijst, dit jaar is hij terug op de in-lijst, met dank aan zijn heldhaftig optreden tijdens de bankcrisis. Paul de Leeuw blijft dé entertainment-persoonlijkheid van Nederland omdat hij echt is. En echtheid en moreel besef worden in onzekere tijden belangrijker. Zo maakt de IT-hippie furore, uitgerust met een blackberrie en rastahaar, want behalve haar carrière bekommert ze zich ook om de armoede in de wereld. We willen delen in plaats van bonussen graaien. Wat dat betreft zal Nederland in 2009 ontnuchteren.

2009: Nederland ontnuchtert  (foto: ANP)