CNV wil bij overlast sneller busritten schrappen

Werkgevers in het openbaar vervoer moeten sneller ritten schrappen als trajecten problemen geven. Dat zegt bestuurder van CNV Stads- en streekvervoer Wyb Kusters vandaag. Aanleiding is een enquête die het CNV samen met TNS Nipo en RTL Nieuws onder vakbondsleden heeft uitgevoerd.

Van de ondervraagden zou driekwart aangeven weleens uitgescholden te zijn. Een op de tien is in het verleden lichamelijk belaagd en twintig procent zegt met de dood te zijn bedreigd.

Kusters zegt 'toch nog behoorlijk' geschrokken te zijn van de uitslag. Volgens hem moeten werkgevers meer doen om de chauffeurs en controleurs na een incident op te vangen. "Dat doen ze al wel, maar dan is het toch verontrustend als veel respondenten van dit onderzoek melden dat ze geen luisterend oor vinden, of menen dat ze niet serieus worden genomen."

Ook zouden ritten sneller geschrapt moeten worden, zoals onder meer in september in de Goudse wijk Oosterwei gebeurde toen Marokkaanse jongeren de chauffeurs teisterden. "Dan voeren ze een rit maar niet meer uit, dan zien we wel hoe de samenleving daarop reageert. Soms is dat nodig om af te dwingen dat de overheid meer toezicht op bepaalde plaatsen regelt."