Ahmadinejad geeft kerstspeech

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft dit jaar een 'alternatieve kerstboodschap' gebracht op de Britse televisiezender Channel 4. In de toespraak geeft hij een boodschap van vrede mee aan alle inwoners van Groot-Britannië, en aan alle volgelingen van abrahamitische godsdiensten (jodendom, christendom en islam). Ahmadinejad omschrijft Jezus Christus als "vaandeldrager van gerechtigheid, van liefde voor de medemens en van het gevecht tegen tirannie, discriminatie en onrecht." Ook uit hij kritiek op het huidige globale economische en politieke systeem en op de slechte intenties van zowel terroristen als oorlogszuchtige naties.

Het hoeft geen verbazing te wekken dat het uitzenden van de toespraak hoogst controversieel is. Onder andere joodse belangengroepen en homo-organisaties hebben al kritisch gereageerd op het initiatief van Channel 4. Een woordvoerder van een homorechtengroepering stelde: "Ondanks zijn belachelijke en vaak aanstootgevende standpunten is dit een belangrijke manier om hem eraan te herinneren dat er landen bestaan waar de vrije meningsuiting niet wordt onderdrukt."

Channel 4 zendt elk jaar een 'alternatief' uit voor de traditionele kersttoespraak van de Queen of England. In de vorige jaren kwamen onder andere een veteraan van de oorlog in Afghanistan, dominee Jesse Jackson, een overlevende van 9/11 en The Simpsons al aan de beurt.

De in het Engels vertaalde toespraak van de Iraanse president vind je hier.