'Nederlander eet vijf oliebollen met jaarwisseling'

Nederlanders eten op oudejaarsavond gemiddeld vijf oliebollen en drie appelflappen. Een kwart van de bollen en flappen wordt zelf gebakken. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van T-Mobile onder ruim duizend mensen.

Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan geen goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Als reden wordt aangevoerd dat voornemens onzin zijn of dat het onmogelijk is om zich aan de voornemens te houden. Van de groep die wel goede voornemens heeft, wil 39 procent in 2009 'meer genieten'. Een kwart van de ondervraagden is van plan om gezonder te gaan leven. Jongeren met goede voornemens willen vooral meer sporten.

In de nieuwjaarsnacht bellen Nederlanders gemiddeld vijf mensen. Per gesprek wordt vier minuten de tijd genomen om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Ouders en broers of zussen krijgen de meeste belletjes. Daarnaast worden gemiddeld acht sms'jes per persoon verstuurd. Het merendeel van deze berichten is bestemd voor vrienden.

Een op de tien Nederlanders vindt de jaarwisseling niet leuk wanneer zij niet gebeld worden door familie of vrienden. Twintig procent van de ondervraagden is niet van plan om tijdens de nieuwjaarsnacht te bellen of te sms'en.