De jacht op de dierenextremist

Een speciaal team van de politie, het openbaar ministerie en de inlichtingendienst AIVD is samengesteld om radicale intimidatiepraktijken van dierenextremisten een halt toe te roepen. Dit heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt in een interview met De Telegraaf. Het team is samengesteld omdat de acties van dierenactivisten steeds extremer worden.

De aankondiging van het nieuwe team is onbedoeld op een actueel moment gekomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er namelijk een aanslag gepleegd bij een topman van effectenbeurs NYSE Euronext. Twee auto's van de topman die op de oprit bij zijn huis in Wassenaar geparkeerd stonden gingen rond 2.30 uur die nacht in vlammen op.

Brits proefdiercentrum 

Ook een ex-topman van Euronext is het doelwit van dierenextremisten geweest. In november van dit jaar was hij slachtoffer van een vergelijkbare aanslag. Deze werd toen opgeëist door Britse dierenextremisten. Ook andere collega's van de topmannen zijn al de dupe van aanslagen op hun huizen en auto's geweest. De extremisten hebben het op de topmannen gemunt, omdat er op de Euronext-beurs aandelen verhandeld worden van Huntingdon Life Sciences: een Brits proefdiercentrum.

Samenwerking met Economische Zaken 

Het nieuwe team van ter Horst, dat onder de Koninklijke Landelijke Politiediensten (KLPD) valt, zal zich volledig gaan richten op extreme dierenclubs. Het doel is dat zij acties op personen en bedrijven gaan verijdelen. Om dit doel te bereiken zullen zij nauw gaan samenwerken met het ministerie van Economische Zaken. Wanneer bedrijven vermoeden dat er iets niet pluis is, kunnen zij direct bij het speciale team aan de bel trekken. Het team is opgericht naar het model van de gerichte aanpak van dierenextremisme in het Verenigd Koninkrijk.

Ter Horst heeft laten weten dat het niet de bedoeling is dat dierenactivisme onder terrorisme geschaard wordt.  "Als je ziet wat er allemaal is gebeurd ten aanzien van directeuren van bedrijven die niet welgevallig zijn in de ogen van dierenactivisten, dan moet je constateren dat het absoluut over de schreef gaat", aldus Ter Horst. "Dan heb ik het bijvoorbeeld over het in brand steken van auto’s. Dat heeft niets meer met het opkomen voor je belangen te maken."