Baby geboren met 'voet in hersens'

De 3-jarige Sam Esquibel werd geopereerd vanwege iets dat op de MRI-scan op een tumor leek. Tijdens de operatie stuitten de artsen echter op een klein voetje. Naast het volledig gevormde voetje, kwamen ze ook een deels gevormde voet, een hand en een dij tegen.

Dat de baby de lichaamsdelen in zijn hoofd had, heeft volgens de Amerikaanse artsen alles te maken met een zaak van 'foetus in fetu'. Hierbij begint het tweelingbroertje of -zusje te ontwikkelen in de andere baby. Volgens het team in het kinderziekenhuis in Colorado Springs komt zoiets echter zelden voor in de hersens. Zij menen dat het ook een soort aangeboren hersentumor kan zijn wat zij vonden in het hoofdje van Sam.

Sam onderging de operatie al in oktober van dit jaar en dokter Paul Grabb, een pediatrisch neurochirurg, zei dat Sam verder gezond was. Volgens hem had de operatie iets weg van een keizersnede waarbij een baby uit de hersens kwam.

Maandenlange zorg 

De ouders van Sam, Tiffnie en Manuel Esquibel, vertellen dat hun zoon thuis is, maar nog maandenlang bloedtesten moet ondergaan. Deze testen moeten uitwijzen of er kanker in zijn lichaam groeit. Daarnaast moet Sam nog maandenlang therapie volgen, zodat hij zijn nek beter kan gebruiken.

Dominic Thompson, een geconsulteerde pediatrisch neurochirurg van een Londens ziekenhuis, laat weten dat er minder dan honderd zaken van foetus in fetu vastgelegd zijn in de medische literatuur. Hij wijst erop dat wat er gevonden was in het hoofdje van Sam ook een bepaald type tumor, een teratoma, kon zijn. Dit type tumor bevat lichaamseigen weefsel, zoals vet, botten of tanden, op een ongebruikelijke plaats, zoals in de buik of organen.

Thompson denkt toch dat het een geval van foetus in fetu was, gezien de (bijna) perfecte wijze waarop het weefsel zich had gevormd naar een hand en voeten.

Met dank aan tweetie voor de submit.